Veelgestelde vragen
1 Kopen
1.1 Wat is Keralit?

Keralit is een onderhoudsarm en duurzaam gevel- en dakrandsysteem dat geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatie. Dankzij de unieke samenstelling heeft Keralit een lange levensduur en is het kleurvast en weerbestendig.

Keralit bestaat uit kunststof met een UV-bestendige toplaag in kleur. Het basismateriaal is gemaakt van het gepatenteerde Fiberyl®. Fiberyl® bestaat onder andere uit gerecyclede kunststoffen met glasvezel. Deze unieke grondstofsamenstelling zorgt voor een oersterk paneel.

1.2 Wat is de levertijd van Keralit?

De levertijd van Keralit bedraagt 2 á 3 werkdagen, afhankelijk van de dag van bestellen en het postcodegebied.

1.3 Welk voordeel heb je met Keralit t.o.v. hout?

Keralit is gemaakt van oersterk kunststof met een UV-bestendige toplaag. Hierdoor is Keralit ongevoelig voor weersinvloeden en blijft het er jarenlang mooi uitzien. U hoeft Keralit nooit te plamuren, stucen of schilderen.

1.4 Na hoeveel schilderbeurten is Keralit goedkoper dan hout?
Keralit is gemiddeld gezien na 2 schilderbeurten al goedkoper dan hout.
1.5 In welke breedtes is de Keralit dakrand leverbaar?
De Keralit dakrand is verkrijgbaar in 4 breedtematen: 200, 250, 300 en 350 mm. U kunt de dakranden ook eenvoudig zagen naar de door u gewenste maat.
1.6 Waar staat 143, 190 of 177 voor bij Keralit?
De 143, 190 en 177 bij Keralit gevelbekleding staan voor de werkende breedte. 143 staat dus voor een werkende breedte van 143 mm.
1.7 Waaraan kun je het originele Keralit herkennen?

U kunt Keralit herkennen aan:

 1. Het Keralit logo op de verpakking van de panelen en de beschermfolie op de panelen.
  Keralit logo beschermfolie
 2. De merknaam Keralit op de achterkant van de panelen.
  Keralit merknaam op achterzijde product

 

Helaas worden er onder de naam Keralit inferieure kunststof alternatieven aangeboden waarmee klachten kunnen ontstaan. Het is daarom belangrijk te weten hoe u Keralit kunt herkennen: Op de beschermfolie op het paneel en de buisfolie staat ‘Keralit’ Op de achterkant van de panelen is altijd ‘Keralit’ gedrukt incl. productienummers.

1.8 Op welke lengte is Keralit leverbaar?
Keralit panelen zijn standaard 6 meter lang. Vanaf 200 meter kan Keralit op maat worden geleverd (gemiddeld vanaf zo’n drie huizen), van 2,5 tot 7,5 meter per paneel.
1.9 Hoe lang is de garantie en waarop?
Keralit geeft 10 jaar garantie op zowel de basis van het product, als op kleurechtheid.
1.10 Is Keralit ook isolerend?
Keralit heeft bijna geen isolerende werking. Dit komt doordat de gevelpanelen op een regelwerk worden gemonteerd, waarbij tussen de achterzijde van de gevelbekleding en de achter-constructie een minimale doorlopende ventilatieruimte van 20 mm wordt aangehouden. Dit heft een eventuele isolatiewaarde op.
1.11 Welke Euroklasse (Europese brandklasse) heeft Keralit?

De brandprestatie van Keralit is getest volgens NEN-EN 13501, met als resultaat EuroklasseD-s3, d0
Daarmee is Keralit geschikt voor de meeste vormen van woningbouw. Voor uitzonderingen verwijzen wij naar artikel 2.68 van bouwbesluit 2012.

2 Kleuren & modellen
2.1 Waar kan ik Keralit in het echt zien?

Via onze website kunt u gratis kleurmonsters aanvragen. U ontvangt dan proefstukjes in de door u gekozen kleuren (maximaal 3). 

2.2 Mijn gevel staat vol in de zon, welke kleur kan ik het beste gebruiken?

In principe zijn alle kleuren te gebruiken en bestand tegen weer en wind. Belangrijk is wel dat de montagevoorschriften strikt in acht genomen moeten worden.

2.3 In welke kleuren is de sponningdeel 143 verkrijgbaar?

Keralit sponningdeel 143 mm is verkrijgbaar in alle 37 kleuren. Kijk hier voor een overzicht van de kleuren van de sponningdeel 143 mm.

2.4 In welke kleuren is de sponningdeel 190 verkrijgbaar?

Keralit sponningdeel 190 mm is verkrijgbaar in 15 kleuren. Kijk hier voor een overzicht van de kleuren van de sponningdeel 190 mm.

2.5 In welke kleuren is de potdeksel 177 verkrijgbaar?

Keralit potdeksel 177 mm verkrijgbaar in 15 kleuren. Kijk hier voor een overzicht van de kleuren van de potdeksel 177 mm.

2.6 Is Keralit in alle gewenste kleuren verkrijgbaar?

Keralit is in vele kleuren leverbaar. Voor het complete kleurenoverzicht klik hier en kies de kleur die bij u past 

2.7 Is elke RAL kleur beschikbaar?
Keralit is leverbaar in 37 kleuren waaronder een aantal populaire RAL kleuren. Op de website en in de brochure staat een duidelijk overzicht van het kleuren aanbod.
2.8 Zijn Keralit dakranden ook in pure colours leverbaar?

Het Keralit dakrandsysteem is niet in pure colours leverbaar, maar wel in vele classic colours. Voor het complete kleurenoverzicht klik hier en kies de kleur die bij u past.

3 Onderhoud
3.1 Is Keralit stoot of krasvast?
Keralit kan beschadigen door scherpe voorwerpen (bv. fietsen en ladders) en het contact hiermee moet zoveel mogelijk worden vermeden.
3.2 Kan ik makkelijk 1 paneel Keralt vervangen?

Keralit panelen worden gestapeld en geschroefd en zijn niet makkelijk per stuk te vervangen, tenzij het het bovenste paneel is.

3.3 Is vogelpoep schadelijk voor Keralit?

Ja in vogelpoep zitten bijtende stoffen die de toplaag van Keralit kunnen aantasten. Het advies is om vogelpoep direct te verwijderen.

3.4 Kan ik Keralit schoonmaken met Teflon houdende producten?

Nee, Keralit zo af en toe met warm water (met bv. allesreiniger) schoonmaken is genoeg.

3.5 Is Keralit te schilderen?

Nee, wij adviseren u de Keralit producten niet te schilderen. Kijk hier voor het ruime assortiment kleuren.

3.6 Mag ik Keralit oppoetsen met een wax soort?

Keralit oppoetsen met wax is overbodig. Het kan zelfs nadelig zijn voor de uitstraling van het product. De wax kan zich namelijk ophopen in de nerfjes van de Renolitfolie en een doffe uitstraling geven.

3.7 Wat voor onderhoud heb ik aan Keralit gevelbekleding?

Keralit is onderhoudsarm dat wil zeggen dat het onderhoud minimaal is. Zo af en toe met warm water (met bv. allesreiniger) schoonmaken is genoeg. Gebruik geen agressief reinigende of schurende middelen.

3.8 Kunnen kleine beschadigen ook worden verholpen?

Voor kleine beschadigingen zijn er Keralit kleurstiften verkrijgbaar.

3.9 Hoe kan ik groene aanslag verwijderen?

Groene aanslag kan worden verwijderd dmv. Keralit speciaal reiniger of een lauw sopje met alles-reiniger. Let op! geen oplosmiddelen en of schurende schoonmaakmiddelen gebruiken. Het lauwe sopje even in laten weken op de aanslag en daarna met een zachte doek schoonmaken.

4 Montage gevelpaneel
4.1 Wat is de maximale uitzetting van Keralit?

Met Keralit hoeft u slechts rekening te houden een maximale uitzetting van 1 mm per meter, dus maximaal 6 mm op 6 meter (uitzettingscoëfficiënt 0,026mm/m/ºC).

4.2 Welke dikte hebben de Keralit gevelpanelen?

Keralit gevelpanelen zijn altijd 17 mm dik ongeacht het model.

4.3 Op wat voor manier kan ik een hoek afwerken met Keralit?

Er zijn twee hoeksystemen. De overlappende hoek met een ronde kant en de rechte hoek waarbij gebruik gemaakt wordt van eindkappen.

4.4 Waarom is bij verticale montage een dubbel regelwerk nodig?

Dit is nodig voor een goede ventilatie. Een goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

4.5 Welke dikte moet het regelwerk minimaal hebben?

In verband met voldoende ventilatie moet de ruimte tussen de ondergrond (vaak een waterdichte, dampopen folie) en de gevelbekleding ten minste 20 mm zijn.

4.6 Kun je Keralit strak monteren zonder koppelstuk?

Bij zowel Keralit gevel- en dakrand panelen wordt het niet geadviseerd om deze te verlengen zonder koppelstuk. Voor het verlengen van het gevel- of dakrandpaneel (maximaal 12 meter) dient u bij de gevelpanelen gebruik te maken van artikel 2813artikel 2818 en artikel 2816, en bij de dakrandpanelen artikel 2848. Deze dient u strak tussen de panelen te plaatsen.

4.7 Kan ik de Keralit gevelpanelen op het houtwerk plaatsen?

Het is belangrijk dat bij Keralit gevelpanelen de ventilatie achter het product wordt gewaarborgd. Wanneer u dit niet realiseert kan dit in de toekomst tot vervelende situaties leiden zoals rotting van het houtwerk of schimmelvorming op de muur.

4.8 Waarom moet Keralit geventileerd worden aangebracht?

Keralit is een kunststof holkamer product. Aan de achterzijde van het paneel kan er door kou-, warmtewisseling condensvorming ontstaan. Doordat u Keralit geventileerd aanbrengt verdwijnt deze condensvorming op een natuurlijke manier. Wanneer deze ventilatie niet gewaarborgd zou zijn betekend dit dat het vocht uw houtwerk of muur in kan trekken met alle nare gevolgen van dien (rotting/schimmels).

4.9 Wat is de h.o.h montageafstand van Keralit?

Keralit gevelpanelen dienen om de 30 cm te worden geschroefd op goed uitgelijnd verduurzaamd regelwerk.

4.10 Waarom zou ik geen eigen, alternatieve schroeven gebruiken?

Keralit is een KOMO-gecertificeerd gevel- en dakrandsysteem. Bij de objectieve toetsing van de kwaliteit is gebruik gemaakt van de Keralit schroef, daarom kunnen wij deze getoetste kwaliteit niet garanderen bij het gebruik van een andere schroef.

4.11 Zijn er AutoCAD of DWG-bestanden beschikbaar?

Alle principedetails van Keralit gevel- en dakrandpanelen zijn als PDF, DWG en DXF te downloaden op de pagina Principedetails.

4.12 Kan Keralit gevelbekleding worden gelijmd?

Nee. Schroeven is voorgeschreven. Keralit dient op goed uitgelijnd, verduurzaamd regelwerk h.o.h 30 cm. te worden geschroefd.

4.13 Kan Keralit tegen hoge temperaturen van lichtspotjes?

U kunt lichtspots monteren in uw Keralit paneel. Er wordt wel geadviseerd flexibele spots te gebruiken met dubbele ring, zodat de lichtspot niet rechtstreeks in contact komt met het Keralit paneel. Nog beter is om LED verlichting te gebruiken, deze zetten aanzienlijk minder stroom om in warmte ten opzichte van halogeenverlichting hetgeen gunstig is voor minder stroomverbruik en warmteafgifte.

4.14 Zit er aan beide kanten van Keralit een beschermfolie?

Nee, alleen aan de zichtzijde van Keralit zit over de toplaag een beschermfolie. Deze dient bij het monteren direct verwijderd te worden om het paneel op eventuele beschadigingen te controleren.

5 Montage dakrandpaneel
5.1 Kan ik Keralit dakrand over een bestaande dakrand monteren?

Ja, dit is mogelijk als de bestaande dakrand in goed staat is en de Keralit dakrand geventileerd wordt aangebracht met het Keralit montageprofiel.

5.2 In welke breedtes is de Keralit dakrand leverbaar?

De Keralit dakrand is verkrijgbaar in 4 breedte maten (200, 250, 300 en 350 mm) en in 16 kleuren.

5.3 In welke breedtes is Keralit dakrandsysteem verkrijgbaar?

Het Keralit dakrand systeem is in 4 verschillende breedtes leverbaar, namelijk 200 mm, 250 mm, 300 mm en 350 mm. U kunt de dakranden ook eenvoudig zagen naar de door u gewenste maat.

5.4 Waarom moet Keralit geventileerd worden aangebracht?

Keralit is een kunststof holkamer product. Aan de achterzijde van het paneel kan er door kou-, warmtewisseling condensvorming ontstaan. Doordat u Keralit geventileerd aanbrengt verdwijnt deze condensvorming op een natuurlijke manier. Wanneer deze ventilatie niet gewaarborgd zou zijn betekend dit dat het vocht uw houtwerk of muur in kan trekken met alle nare gevolgen van dien (rotting/schimmels).

5.5 Zijn er AutoCAD of DWG-bestanden beschikbaar?

Alle principedetails van Keralit gevel- en dakrandpanelen zijn als PDF, DWG en DXF te downloaden op de pagina Principedetails.

5.6 Zit er aan beide kanten van Keralit een beschermfolie?

Nee, alleen aan de zichtzijde van Keralit zit over de toplaag een beschermfolie. Deze dient bij het monteren direct verwijderd te worden om het paneel op eventuele beschadigingen te controleren.

5.7 Welke dikte heeft de Keralit dakrand?

Keralit dakranden zijn 10 mm dik en aan de onderzijde 20 mm dik.

5.8 Kan Keralit dakrand worden gelijmd?

Nee, dit wordt afgeraden. De Keralit dakrand is juist makkelijk te monteren met één enkel montageprofiel. Dit garandeert een stabiele en langdurige bevestiging.

6 Keralit maatwerk
6.1 Wat is de maximale lengte van Keralit?

Keralit panelen zijn standaard 6 meter lang. Vanaf 200 meter kan Keralit op maat worden geleverd (gemiddeld vanaf zo’n drie huizen), van 2,5 tot 7,5 meter per paneel.

6.2 Wat zijn de voordelen van Keralit maatwerk?

Maatwerk heeft als voordeel dat het eindresultaat er beter uit ziet omdat koppelstukken overbodig zijn. En met maatwerk is sneller te monteren met minder faalkosten.

6.3 Wat zijn de extra kosten voor Keralit op maat?

123panelen rekent 4 procent toeslag voor maatwerk met een tolerantie (-0mm/+20mm) en 8 procent toeslag bovenop de kosten voor de panelen voor Keralit "exact op maat". Deze meerkosten worden ruimschoots gecompenseerd door tijdswinst en het ontbreken van restafval.

6.4 Kan er een kleur Keralit op maat worden gemaakt?

Het sponningdeel 190 mm, potdekselpaneel 177 mm en de dakrand zijn standaard verkrijgbaar in 15 kleuren, maar zijn projectmatig ook leverbaar in alle Keralit kleuren. Dit kan vanaf 500 m¹ (mits de folie beschikbaar is). 

6.5 Bij welke afname is Keralit op maat te verkrijgen?

Keralit kan op lengte worden gekort bij een minimale afname van 200 strekkende meter.

7 Bezorgen, ophalen en retourneren
7.1 Op welke dagen kan ik geleverd krijgen?

Per postcodegebied leveren wij minimaal twee keer per week en vaak zelfs drie keer. Bekijk het leverschema wanneer wij bij u in de buurt komen. Bekijk hier onze leverdagen.

7.2 Hoe weet ik het tijdstip van levering van mijn goederen?
U ontvangt van ons op de dag van levering vóór 7:00 uur een e-mail met het tijdstip waarop de transporteur volgens de planning bij u aanwezig zal zijn. Als u uw mobiele nummer heeft doorgegeven ontvangt u anderhalf uur voor levering nog een sms met de exacte levertijd. Levertijden van onze vervoerders liggen vast. Zij houden zich daar strak aan om vertragingen gedurende de dag te voorkomen.
7.3 Wat zijn de bezorgkosten?

Bij orders met een waarde kleiner dan € 700,- rekenen wij € 65,- bezorgkosten. Orders boven de € 700,- leveren wij gratis.

7.4 Leveren jullie ook op de Waddeneilanden?

Wij leveren zelf niet op de waddeneilanden, maar dat wil niet zeggen dat hier geen goederen naartoe gaan! Orders met een eindbestemming op één van de waddeneilanden worden door ons vaak afgeleverd bij hiervoor gespecialiseerde transporteurs. Deze transporteurs maken dagelijks de oversteek naar de waddeneilanden. Meer weten? Neem dan contact op met de klantenservice.

7.5 Zijn jullie wagens uitgerust met kooiaap?
Onze wagens zijn niet uitgerust met een Kooiaap. Voor een goede afhandeling van uw levering moet u zorgen dat er iemand aanwezig is. Het is immers ook noodzakelijk om de geleverde goederen te controleren en voor ontvangst te tekenen.
7.6 Moet er hulp zijn bij het lossen?

Ja, er moet iemand aanwezig zijn bij het lossen. Dit is nodig voor:

 • Helpen van de chauffeur;
  • Het lossen van lengtegoederen gaat sneller met z’n tweeën.
  • Samen lossen maakt het fysiek minder zwaar (onze wagens zijn niet uitgerust met een Kooiaap).
 • Controle van de materialen;
  • Is de bestelling compleet, kloppen de aantallen?
  • Zien de geleverde materialen er netjes uit, zijn ze niet beschadigd?
 • Aftekenen van de leverbon; Nadat u de goederen in ontvangst heeft genomen en dient u voor akkoord te tekenen.
7.7 Tot hoe lang na ontvangst kan ik artikelen retourneren?
Tot uiterlijk 14 dagen na levering. U dient altijd eerst contact op te nemen met onze klantenservice.
7.8 Welke voorwaarden gelden er voor retourneren?

Als consument kunt u binnen veertien (14) dagen na ontvangst van het product zonder opgaaf van redenen gebruik maken van het herroepingsrecht. U dient altijd eerst contact op te nemen met onze klantenservice.

Bij bepaalde goederen kan om diverse redenen het herroepingsrecht worden uitgesloten. Producten kunnen alleen worden geretourneerd indien de verpakking nog verzegeld is. Alleen wanneer het product, de beschermfolie en de verpakking in originele, complete, onbeschadigde en ongebruikte staat verkeren, kan er na telefonisch overleg met ons aanspraak gemaakt worden op het herroepingsrecht.

Alle meegezonden documentatie, garantiebewijzen en verpakkingsmaterialen dienen te worden gevoegd bij de retourzending. In geval van ontbinding is de consument verplicht het ontvangen product binnen 14 dagen na de ontbinding aan Paneltrading B.V. terug te zenden in de staat waarin het product is ontvangen. De kosten voor het terugzenden van het product zijn voor rekening van de consument.

Indien de consument van het herroepingsrecht zoals vermeld in het vorige lid gebruik heeft gemaakt, dan draagt Paneltrading B.V. binnen veertien dagen zorg voor terugbetaling van het door de consument aan Paneltrading B.V. betaalde bedrag, middels een bankoverschrijving, mits de retourzending in goede staat is ontvangen. Paneltrading B.V. is niet aansprakelijk voor enige schade -diefstal of verlies daaronder begrepen- die bij terugzending aan de verpakking of het product ontstaat. Indien het product niet conform de voorwaarden is ontvangen dan wordt het aankoopbedrag niet gerestitueerd. Het product blijft eigendom van consument welke verplicht is haar eigendom binnen twee weken af te halen. Op verzoek kan het product ook worden teruggestuurd.

Het ruilen van producten die duidelijk van persoonlijke aard zijn is niet mogelijk. Het ruilen van producten die uitsluitend op verzoek van consument door Paneltrading B.V. voor consument worden besteld of verwaardigd of tot stand zijn gebracht overeenkomstig de specificaties van de afnemer is niet mogelijk.

7.9 Hoe lang duurt het voordat het geld teruggestort wordt?

Eventueel betaalde bedragen worden uiterlijk binnen 14 dagen na retour ontvangst van betreffende goederen gerestitueerd. De kosten van retourzendingen komen voor rekening van de consument.

7.10 Wat zijn de ophaaltijden voor bestellingen in Dedemsvaart?
Bestellen voor: Afhalen vanaf:
08:15 uur 10:15 uur
10:45 uur 13:30 uur
13:15 uur 15:15 uur
15:15 uur 08:00 uur volgende werkdag

Openingstijden afhaal magazijn:
08:00-12:30 uur en 13:30-17:00 uur

8 Vensterbank
8.1 Hoe moet ik een vensterbank vervangen of monteren

Een vensterbank plaatsen of een vensterbank vervangen vergt een aantal aandachtspunten om tot een kwalitatief hoogwaardig resultaat te komen. Onderstaande aandachtspunten zijn gebaseerd op kunststof vensterbanken, maar zijn ook toepasbaar voor vensterbanken van hout of mdf.

De maatvoering van de vensterbank is afhankelijk van technische, esthetische en functionele eisen. De diepte van de vensterbank kiest u zo dat de neus in ieder geval voor het gevelvlak valt. Als er een radiator onder een van de ramen aanwezig is, zal de vensterbank bij voorkeur de gehele radiator afdekken. De breedste radiator in een vertrek is maatgevend als u alle vensterbanken in gelijke diepte wilt houden.

De lengte van de vensterbank kan gelijk zijn aan of groter zijn dan de dagmaat van het kozijn. Als de vensterbank langer is dan de dagmaat, komen er oren aan de vensterbank.

Op lengte zagen

Bij de maatvoering van de vensterbank moet u rekening houden met eventuele uitzetting van het materiaal. Dit is productafhankelijk en bedraagt bijvoorbeeld voor de kunststof vensterbanken van Lignodur en Novaboard 2 mm per meter. Bij vensterbanken tot een meter is het dus voldoende om bij de aansluiting op de dag aan beide zijden 1 mm ruimte aan te houden. Deze naad kunt u na de montage kitten met een blijvend flexibele kit.

Zaag en bewerk materialen altijd met gereedschappen volgens de voorschriften van de fabrikant. Voor Lignodur en Novaboard is dat een afkortzaag met een hardmetalen zaagblad.

 

Vensterbank monteren

Een vensterbank bevestigen kan middels een verlijming op de muur of wand of middels een ondersteuning door beugels. De verlijming dient u af te stemmen op het type ondergrond en de zuigende werking van die ondergrond. De beste keuze is in veel gevallen een montagekit op basis van SMP (silyl modified polymers). Aanbrengen van de kit op de ondergrond in slingers met een tussenruimte van ongeveer 50 mm voorkomt het ontstaan van holle ruimtes.

Vensterbanken van Lignodur of Novaboard mogen maximaal 100 mm eenderde van hun breedte oversteken over de muur. Bij een groter overstek zijn beugels noodzakelijk. De vensterbank mag maximaal 80 mm of eenderde van de breedte oversteken over de beugels. Beugels brengt u aan h.o.h. maximaal 500 mm en maximaal 250 mm uit het uiteinde van de vensterbank. Elke vensterbank krijgt een ondersteuning van minimaal drie beugels. Bij een eventuele stootvoeg bij grote lengtes zijn extra beugels nodig.

Bij renovatie is het ook mogelijk om de oude vensterbanken te laten zitten en ze te voorzien van overzetvensterbanken. Deze zijn extra dun en zijn gemakkelijk over de bestaande vensterbank heen te plaatsen.

Voor de montage van Lignodur of Novaboard vensterbanken kunt u de gedetailleerde montagevoorschriften downloaden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »